måndag 28 maj 2012

The Return Of The Blogg!

Nu trodde ni säkert att ni skulle få se tält efter ett blogguppehåll på en halv evighet, men nejdå!
Här blir minsann inget tält förrän möjligen nästa vecka då min långhårigare hälft har fixat klart träkonstruktionen och jag sytt de sista dumma sömmarna så att det faktiskt ser ut som ett tält och inte bara 25 meter vitt tyg.
Kan ju vara roligare för er, kan man tycka.

Idag blir det istället mer vikingeri eftersom Andreas och jag lite sådär slumpmässigt åkte på vikingamarknad i Vetlanda. Japp, Vetlanda av alla ställen (även känt som Sketlanda av de som är uppväxta där...), men det var nära och bra. Dessutom har jag en dräkt som inte har varit uppe på bloggen. eller ja, ganska många faktiskt, men just den här råkar jag ha bilder på med.

Jag snubblade över infon om vikingamarknaden lite sådär av en slump när jag surfade på nåt forum och tänkte att det kunde ju vara kul, men var lite skeptisk till vad den skulle kunna hålla för kvalitet när det var första gången den anordnades och dessutom var samtidigt som Leksand.

Döm av min fascination och lycka när (nästan) hela stället vimlade av kvalitetshantverk! Försäljarna var inte jättemånga, men den geografiska spridningen var stor. Norrmän, tyskar, polacker och Malmöbor befann sig i Kvarndammsparken i Vetlanda och gjorde sig en mindre förmögenhet på lyriska ortsbor som gått man ur huse. Samt på mig och Andreas...


Det blev en del fyndat/syndat (jag anser det som fynd eftersom det vida överträffade mina förväntningar, och så var det Andreas som betalade...) i den där parken.
En lykta modell svinblåse-style fast med rödfärgat laxskinn istället. Misstänker att den kommer ge... uhm... fin porrbelysning i tältet i sommar...
Lite tyger (dock inte 100% ylle), det rutiga ska bli kaftan åt Andreas, det grå en mindre pimpad hängselkjol till mig och det gröna hosor till Andreas (finally!). Färgerna syns inget vidare på bilden, det gröna är mycket mer... grönt än det ser ut att vara.
Ett rödrosa brickband i lin till min gröna hängselklänning och brickvävningsbrickor i "konstben", aka plast som är betydligt tunnare än de jag har i hardboard. De ser dessutom bra ut sålänge man inte kollar alldeles för nära.
Nya spännbucklor och grejer på bältet från Historiska Fynd samt benlindekrokar och lite bling och beslag från "polacken med så sjukt mycket bling". Ni vet, han som brukar vara på Foteviken som sytt fast alla sina grejer på tygbitar.
Handsvarvade skålar och en slev som faktiskt fungerar till vår gryta (den har dumma vinklar) och dessutom en korg med en väldigt lustig prissättning, 138 kronor. Varför det var just 138 visste ingen.  Fin var den dock, och himla praktisk.

Väskan på bilden gjorde jag i höstas, men den har aldrig kommit upp här. Dessvärre minns jag inte vad jag baserade den på, men jag tycker den är ganska söt (och är precis för liten för att rymma min iFåne eller min plånbok. Retfullt). Dessutom har jag fått förstå att det inte finns några fynd av bältessöljor i kvinnogravar, vilket därmed gör en bältesväska på en kvinna relativt otrolig (bälten tenderar att krävas för att ha en bältesväska..), så jag fuskar medvetet för att kunna få med mig mina småsaker. Jag gillar bälten och jag gillar inte att ha allt i spännbucklorna då jag rör mig ganska snabbt och ryckigt ibland och riskerar att smälla till folk med alla prylar som hänger och slänger. Å andra sidan har man nog inte hittat alla döingar från vikingatiden än eller kanske bälte bara inte tillhörde dräkten man begravde kvinnor i och att man egentligen visst hade dem eller någonting helt annat. Vikingatidandet handlar ju så himla mycket om spekulationer, och då bälten är vanliga senare tar jag mig friheten att ha ett. *Made a statement*



Andreas har sytt sig ett par nya byxor, den här gången utan pös, för hand i ett jättemysigt ylle. Duktig pojkvän som engagerar sig i och med liv och lust har adopterat sin flickväns tönterier. Ibland ska man ha tur på pojkmarknaden.
Bilden på min dräkt är väl måttligt bra, ignorera gärna porrig-fjortis-på-facebook-blicken och platstolen och titta istället på det mysiga gröna ylletyget/alternativt den fina sjön bakom så blir det bra. Bättre bild kommer.


Avslutar med en bild på en liten söt vikingabåt som hette Tälja och låg i kvarndammen under marknaden.
Nästa uppdatering tror jag faktiskt kommer handla om det förbaskade tältet.
Förhoppningsvis.